sön. maj 19th, 2024

Argentinas herrlandslag i fotboll mot Frankrikes herrlandslag i fotboll laguppställning

Av Mikael Karlsson dec20,2022
argentina herrlandslag i fotboll mot Frankrike herrlandslag i fotboll laguppställning

Kommer ni ihåg VM-finalen i Qatar 2022? Den som spelades mitt i vintern mellan Argentina och Frankrike och slutade 4 – 2 till Argentina efter straffar.

Så här skulle Frankrike kunna ha ändrat sin laguppställning för ta guldet. En efterhandskonstruktion.

VM-finalen i fotboll 2022: Argentina och Frankrike

Den 18 december 2022 var en historisk dag för fotbollsälskare runt om i världen när finalen av världsmästerskapet i fotboll 2022 ägde rum på Lusail Iconic Stadium i Lusail, Qatar. Efter en månads intensiva strider på planen stod Argentina och Frankrike som de två sista lagen som kämpade om den prestigefyllda titeln.

Vägen till finalen var lång och fylld av utmaningar för båda lagen. Argentina inledde sitt gruppspel med en förlust mot Saudiarabien, men de repade snabbt mod och vann sina kommande två matcher mot Mexiko och Polen. Slutligen tog de sig vidare till slutspelet som gruppvinnare. Frankrike å andra sidan började gruppspelet starkt med segrar över Australien och Tunisien, men en förlust mot Danmark gjorde att de slutade på andra plats i gruppen. Båda lagen visade emellertid styrka i slutspelet, och de mötte varsin tuff motståndare i åttondels- och kvartsfinalerna, vilket de övervann för att ta sig till semifinalerna.

Finalen mellan Argentina och Frankrike blev en episk strid som sent kommer att glömmas. Matchen inleddes med hög intensitet när Lionel Messi satte en straff i den 23:e minuten och gav Argentina ledningen. Angel Di María följde upp med ett mål i den 36:e minuten, vilket gjorde att Argentina hade en 2-0 ledning. Men Frankrike var inte redo att ge upp. Kylian Mbappé gjorde en heroisk comeback med två mål i den 80:e och 81:a minuten för att jämna ställningen.

Efter en intensiv förlängning, där båda lagen kämpade tappert, slutade matchen 3-3 och var tvungen att avgöras genom en straffsparksläggning. Där visade Argentina upp enastående precision när de satte sina fyra straffar genom Lionel Messi, Paulo Dybala, Leandro Paredes och Gonzalo Montiel. Frankrike hade svårigheter när Kingsley Coman missade sin straff, och även Aurélien Tchouaméni lyckades inte träffa målet. Endast Kylian Mbappé och Randal Kolo Muani lyckades omvandla sina straffar till mål för det franska laget. Argentina vann straffsparksläggningen med 4-2 och blev världsmästare för tredje gången i sin historia.

Matchen var en kamp av episka proportioner, med båda lagen som visade enastående prestationer och beslutsamhet. Lionel Messi, som ansågs vara en av de största fotbollsspelarna genom tiderna, spelade en nyckelroll genom att sätta två straffar, och hans skicklighet och ledarskap var avgörande för Argentinas seger.

Argentinas mot Frankrikes laguppställning

Här är tabeller för vardera lag med deras laguppställningar inför VM-finalen 2022, inklusive vilka byten som gjordes under matchen:

Argentina:

PositionSpelareByten InByten Ut
Målvakt (MV)Emiliano Martínez (23)
Högerback (HB)Nahuel Molina (26)Marcos Acuña (8)64′
Mittback (MB)Cristian Romero (13)
Mittback (MB)Nicolás Otamendi (19)
Vänsterback (VB)Nicolás Tagliafico (3)Gonzalo Montiel (4)91′
Defensiv mittfält (DM)Enzo Fernández (24)
Central mittfält (CM)Rodrigo De Paul (7)Leandro Paredes (5)102′
Central mittfält (CM)Alexis Mac Allister (20)
Höger anfall (HA)Lionel Messi (10)
Central anfall (CA)Julián Álvarez (9)Lautaro Martínez (22)102′
Vänster anfall (VA)Ángel Di María (11)

Byten under förlängningen:

PositionSpelareByten InByten Ut
Vänsterback (VB)Gonzalo Montiel (4)Nahuel Molina (26)91′
Central mittfält (CM)Leandro Paredes (5)Rodrigo De Paul (7)102′
Central anfall (CA)Lautaro Martínez (22)Julián Álvarez (9)102′

Frankrike:

PositionSpelareByten InByten Ut
Målvakt (MV)Hugo Lloris (1)
Högerback (HB)Jules Koundé (5)Axel Disasi (3)120+1′
Mittback (MB)Raphaël Varane (4)Ibrahima Konaté (24)113′
Mittback (MB)Dayot Upamecano (18)
Vänsterback (VB)Theo Hernandez (22)Kingsley Coman (20)71′
Central mittfält (CM)Aurélien Tchouaméni (8)Eduardo Camavinga (25)71′
Central mittfält (CM)Adrien Rabiot (14)Youssouf Fofana (13)96′
Höger yttermittfält (HY)Ousmane Dembélé (11)
Offensiv mittfält (OM)Antoine Griezmann (7)Marcus Thuram (26)41′
Vänster yttermittfält (VY)Kylian Mbappé (10)
Central anfall (CA)Olivier Giroud (9)Randal Kolo Muani (12)41′

Byten under förlängningen:

PositionSpelareByten InByten Ut
Högerback (HB)Axel Disasi (3)Jules Koundé (5)120+1′
Mittback (MB)Ibrahima Konaté (24)Raphaël Varane (4)113′

Byten och ändringar i laguppställningen som ändrade matchen

Bytena som lagen genomförde under VM-finalen mellan Argentina och Frankrike hade definitivt en påverkan på matchens resultat. Här är några kommentarer om bytena och deras inverkan:

Argentinas byten

 1. Bytet av Marcos Acuña (in) för Nahuel Molina (ut) i den 64:e minuten: Detta byte gav Argentina en mer offensiv ytterback i Acuña och bidrog till att skapa tryck på Frankrikes vänsterkant. Acuña var mer aktiv i anfallsspelet och skapade flera farliga situationer.
 2. Bytet av Gonzalo Montiel (in) för Nahuel Molina (ut) i den 91:a minuten: Montiel ersatte Molina på högerbacken och hjälpte till att stabilisera Argentinas försvar. Detta byte visade sig vara viktigt i förlängningen när Argentina försvarade sin ledning.
 3. Bytet av Leandro Paredes (in) för Rodrigo De Paul (ut) i den 102:a minuten: Paredes kom in och tillförde mer kontroll på mittfältet, vilket hjälpte Argentina att hantera pressen från Frankrike i förlängningen. Hans närvaro bidrog till att säkra Argentinas seger i straffsparksläggningen.

Frankrikes byten

 1. Bytet av Kingsley Coman (in) för Theo Hernandez (ut) i den 71:a minuten: Comans snabbhet och teknik gav Frankrike en ny dimension i anfallet. Han skapade flera farliga chanser och var delaktig i att jämna ut ställningen med ett sent mål i förlängningen.
 2. Bytet av Randal Kolo Muani (in) för Olivier Giroud (ut) i den 41:a minuten: Muani kom in tidigt i matchen och erbjöd mer rörlighet i anfallet. Hans närvaro gjorde det svårare för Argentinas försvar att följa med och skapade chanser för Frankrike.

Vad skulle Frankrike ha gjort annorlunda i sin laguppställning?

För att vinna VM-finalen mot Argentina 2022, kunde Frankrike ha genomfört flera strategiska åtgärder och taktiska justeringar:

 1. Bättre försvarsspel: Frankrike kunde ha stärkt sitt försvarsspel för att minska de tidiga målen som de släppte in. Ett tätt försvar skulle ha förhindrat Argentina från att få utrymme i farliga områden och skapa målchanser.
 2. Kontroll över mittfältet: Frankrike hade kunnat utnyttja sin mittfältsstyrka med spelare som N’Golo Kanté och Paul Pogba för att få bättre kontroll över mittfältet. Genom att dominera bollinnehavet kunde de ha bromsat ner spelet och förhindrat Argentina från att komma in i farliga zoner.
 3. Användning av snabba anfall: Frankrike har några av de snabbaste spelarna i världen, inklusive Kylian Mbappé. De kunde ha utnyttjat sitt snabba anfallsspel genom att utnyttja öppna ytor och kontringsmöjligheter.
 4. Effektivitet i avslutningsfasen: För att vinna en final måste du vara kliniska framför mål. Frankrike kunde ha förbättrat sin effektivitet i avslutningsfasen och utnyttjat varje målchans som de skapade.
 5. Minska fel och utvisningar: Frankrike borde ha undvikit onödiga misstag och utvisningar som kan påverka matchresultatet negativt. Disciplin och beslutsamhet är avgörande i en final.
 6. Taktisk flexibilitet: Frankrikes förbundskapten, Didier Deschamps, kunde ha varit mer taktiskt flexibel och anpassat lagets spel beroende på matchens förlopp. Att kunna ändra formationer och strategier under matchen är avgörande för att anpassa sig till motståndaren.

Frankrike skulle ha behövt en kombination av starkt försvarsspel, kontroll över mittfältet, effektivt anfallsspel och kliniskt avslutningsarbete för att vinna matchen. Fotbollsmatcher i världsmästerskapet avgörs ofta av små detaljer, och det är viktigt att utnyttja sina styrkor och minimera sina svagheter för att kunna stå som segrare i en final.

Frankrikes alternativa laguppställning mot Argentina i finalen 2022

En ändring i laguppställningen som Frankrike kunde ha gjort för att öka sina chanser att vinna VM-finalen mot Argentina 2022 är att inkludera en mer offensiv spelare i startelvan. En sådan förändring skulle ha gett dem mer kreativitet och målchanser. Nedan är den alternativa laguppställningen:

Alternativ till Frankrikes laguppställning:

PositionSpelareByten InByten Ut
Målvakt (MV)Hugo Lloris (1)
Högerback (HB)Jules Koundé (5)
Mittback (MB)Raphaël Varane (4)
Mittback (MB)Dayot Upamecano (18)
Vänsterback (VB)Theo Hernandez (22)
Central mittfält (CM)N’Golo Kanté (exempelvis)
Central mittfält (CM)Paul Pogba (exempelvis)
Höger yttermittfält (HY)Ousmane Dembélé (11)
Offensiv mittfält (OM)Antoine Griezmann (7)
Vänster yttermittfält (VY)Kylian Mbappé (10)
Anfallare (CA)Karim Benzema (exempelvis)

Genom att inkludera en spelare som Karim Benzema i anfallspositionen skulle Frankrike ha en mer etablerad målskytt och en potent målgörare. Det skulle också ge dem fler alternativ i anfallsspelet och möjliggöra en mer variationsrik offensiv. Samtidigt skulle N’Golo Kanté och Paul Pogba på mittfältet kunna ge bättre bollkontroll och kreativitet.

VM-finalen 2022 kommer att gå till historien som en av de mest minnesvärda fotbollsmatcherna någonsin. Det var en kamp mellan två stora nationer som kämpade för ära och ära på fotbollens största scen. Argentina kan nu stoltsera med ännu en världsmästartitel medan Frankrike återvänder hem med huvudet högt efter att ha deltagit i en otrolig final. Det var en dag som fotbollsfans över hela världen kommer att minnas och prata om under lång tid framöver.