fre. okt 18th, 2024

Poängställning i fotbolls EM 2024

poängställning fotbollsEM 2024

Sommaren 2024 blev en riktig fotbollsfest med flera mästerskap i fotboll, som OS, Copa America och inte minst EM som spelades i Tyskland. I den här artikeln går vi igenom poängställning, resultat, skytteliga och olika referat om turneringen. Tyvärr så lyckades inte Sverige kvala till turneringen.

Fotbolls EM 2024 i Tyskland

Sommaren 2024 så var det dags för ännu ett stort fotbollsmästerskap, nämligen europamästerskapen i fotboll. EM 2024 spelades i Tyskland och det var värdnationen som spelade mot Skottland i öppningsmatchen den 14:e juni. Tyskland imponerade och vann öppningsmatchen med 5-1.

Ukraina1114

Grupp E var förmodligen den jämnaste gruppen i EM 2024 där samtliga lag i gruppen hamnade på 4 poäng med en vinst, en förlust och en oavgjord match. Gruppen avgjordes på målskillnad.

Grupp F

Portugal2016
Turkiet2016
Georgien 1114
Tjeckien0124

Slutspelen i fotbolls-EM 2024

I slutspelet så ställdes 16 lag mot varandra och resultaten var ganska väntade. Danmark bjöd på ett oerhört imponerande motstånd mot Tyskland men förlorade efter en tveksam offside och en omdiskuterad straff. Vidare till kvartsfinalerna gick Spanien, Tyskland, Frankrike, Portugal, Schweiz, Nederländerna, England och Turkiet.

Resultat i kvartsfinalerna i fotbolls-EM 2024

• Spanien 2 – 1 Tyskland (Avgjordes i förlängning)
  • Portugal 0 – 0 Frankrike (Frankrike vann med 5-3 på straffar)
  • England 1 – 1 Schweiz (England vann med 5-3 på straffar)
  • Nederländerna 2 – 1 Turkiet

Resultat i semifinalerna

I semifinalerna så ställdes Spanien mot Frankrike och England mot Nederländerna. Spanien vann med 2-1 efter att Frankrike först tog ledningen med 1 – 0 i den 9 e minuten genom ett mål från Kolo Muani. Efter 25 minuters speltid hade dock Spanien vänt underläget till en 2-1 ledning genom mål från Dani Olmo och Lamin Yamal. Resultatet stod sig matchen ut och Spanien var klara för EM-final.

England mot Nederländerna blev aningen mer dramatiskt där Nederländerna tog ledningen i den sjunde minuten genom Xavi Simons. Ungefär 10 minuter senare så får England en straff som förvaltades väl av Englands anfallsstjärna Harry Kane. Det skulle bli ett dramatisk slut på matchen där båda lagen pressade för ett mål och där England gjorde 2-1 på stopptid efter ett mål av inhopparen Ollie Watkins.

EM final 2024

I EM finalen 2024 så ställdes Spanien mot England i en spännande match där spanien imponerat med sitt spel genom hela turneringen. Englands insats under turneringen var inte lika imponerande men England bjöd trots allt på ett bra motstånd i finalen som Spanien vann med 2-1. Spanien tog ledningen i den 47:e minuten genom Nico Williams som för övrigt imponerade med sitt spel. I den 73: e minuten kvitterade England genom Cole Palmer. Det skulle dröja ända tills den 86:e minuten innan Spanien kunde avgöra matchen genom ett mål av inhopparen Mikel Oyarzabal som blev matchhjälte.

Spanien imponerade i EM 2024

Spanien imponerade stort under mästerskapet genom att vinna samtliga matcher man spelade i turneringen. Flera av spelarna i Spanien utmärkte sig väldigt positivt då Spaniens mittfältare Rodri som till vardags spelar i Manchester City fick utmärkelsen för turneringens bästa spelare. Utöver Rodri så fick Barcelonas talang Lamine Yamal priset som turneringens bästa unga spelare och blev den yngste målskytten någonsin i ett EM slutspel genom sitt mål mot Frankrike i semifinalen.

Målskytten Nico Williams fick priset för matchens bästa spelare i EM-finalen efter en imponerande insats.

Skytteliga fotbolls-EM 2024

Skytteligan i fotbolls-EM 2024 delades av flera spelare som samtliga gjorde tre mål under turneringen: