fre. okt 18th, 2024

Hur många byten får man göra i fotboll?

hur många byten får man göra i fotboll?

Många frågar sig hur många byten man får göra i fotboll, detta eftersom reglerna har ändrats de senaste åren. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta kring reglerna om byten under fotbollsmatcher. Tidigare fick man endast göra tre byten i fotboll, men sedan pandemin så har reglerna ändrats.

Så många byten får man göra i fotboll

I nuläget så säger reglerna att man får göra fem byten under en fotbollsmatch under ordinarie matchtid (90 minuter). Om matchen sedan skulle gå till förlägning så får lagen göra ett byte till, alltså totalt sex byten. Enligt reglerna så ska dock de fem byten som görs under ordinarie matchtid genomföras utspritt på tre olika tillfällen, för att undvika alltför många avbrott i matchen.

Tidigare fick man endast göra tre byten under en fotbollsmatch

Många fotbollsintresserade minns säkert att man tidigare endast fick göra tre byten under en fotbollsmatch. Den regeln ändrades år 2020 under pandemin som en tillfällig regel för att minska spelarnas belastning då många fotbollslag hade väldigt täta matchscheman under den här perioden. En annan anledning till att man fick göra fem byten under pandemin var att man skulle ha bättre möjlighet att rotera spelarna eftersom att många spelare inte kunde delta på grund av sjukdom eller karantän. Under 2022 så blev dock regeln om fem byten permanent och så har det varit sen dess. Regeln om fem byten gäller alla stora fotbollsligor, Uefa turneringar och Fifa turneringar. 

IFAB fattade beslutet om fler byten i fotboll på toppnivå

IFAB (International Football Association Board) var de som tog beslutet om att ändra reglerna kring byten i fotboll och öka antalet byten från tre till fem under pandemin. Det var även IFAB som klubbade igenom beslutet att göra reglerna permanenta. 

När får man göra byten i fotboll?

Byten kan göras närsomhelst under en match förutsatt att spelet är avblåst. För att göra ett byte så måste domaren informeras först och laget behöver vänta på domarens signal för att få göra bytet. Det är också vanligt att många lag gör byten i halvtid. Sedan de nya reglerna som tillåter fem byten började gälla så måste dock dessa fem byten ske under tre tillfällen, ett lag måste alltså göra två dubbla byten om man vill nyttja alla byten som tillåts. Byten under halvtid får även göras men varje lag får endast stoppa spelet tre gånger för att genomföra byten.

Därför är det viktigt med byten under en fotbollsmatch

Möjligheten att kunna göra byten kan vara avgörande för en fotbollsmatch. Dels ifall någon av spelarna blir skadade men även för att spelarna kan bli slutkörda under matcherna och att få in friska ben kan förändra matchbilden helt. Det har därför ansetts vara mycket positivt i fotbollsvärlden att lagen numera har möjlighet att göra fem byten och ett extra byte vid förlängning. 

Måste ett fotbollslag föra fem byten under en match?

Nej, det är absolut inget tvång, utan en möjlighet att byta fem spelare under en fotbollsmatch.  På senare tid har man dock sett att många lag väljer att utnyttja alla fem bytena, speciellt under landslagsturneringar som är väldigt påfrestande för spelarna med täta spelscheman. 

Fler avbytare på bänken tillåtna 

I och med de nya reglerna om byten i fotboll så ändrades även reglerna om hur många avbytare som är tillåtna på bänken. Tidigare var det endast tillåtet att ha 12 spelare på avbytarbänken och nu är det tillåtet att ha 15 spelare som avbytare.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så kan man säga att det är tillåtet att göra 5 byten under ordinarie tid (90 minuter) och ytterligare ett byte ifall matchen går till förlängning. Tidigare så fick man endast genomföra tre byten men reglerna ändrades tillfälligt under pandemin för att sedan bli permanenta under 2022. Besluten har fått positiva reaktioner från de allra flesta, i synerhet spelare och tränare. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *