fre. okt 18th, 2024

Argentina vinnare av Copa America 2024 

Copa America 2024

Copa America 2024 som spelades i USA blev ett riktigt spännande mästerskap, där vi fick se några av de främsta fotbollsspelarna i världen. Copa America 2024 bjöd på ett par riktigt intressanta och jämna matcher och mästerskapet bjöd på en mycket fin underhållningsnivå. Copa America organiseras av CONMEBOL som är Sydamerikas fotbollsförbund. Copa America är dock en turnering där länder från hela den amerikanska kontinenten deltar, även lag från Central- och Nordamerika. Copa America 2024 blev ett målrikt mästerskap med 70 mål på 34 matcher.

USA som värdland för Copa America 2024 

För andra gången så fick USA vara värdland och matcherna spelades på olika arenor i olika delstater, bland annat spelades flera matcher i Florida, Arizona, Nevada och Kalifornien. Semifinalerna spelades dock i North Carolina på Bank Of America Stadium. Copa America 2024 spelades mellan 20 juni – 14 juli. Värt att nämna är också att Copa America var den första kontinentala fotbollsturneringen i historien och första mästerskapet spelades redan år 1916. Första gången USA var värdnation för fotbollsturneringen var år 2016, när Copa America firade hundraårsjubileumet. 

Vilka länder deltog i Copa America 2016

Totalt så deltog 16 länder i turneringen Copa America 2024:

  • Argentina 
  • Brasilien 
  • Chile 
  • Colombia 
  • Peru
  • Kanada
  • Venezuela
  • Ecuador 
  • Mexico
  • Jamaica
  • USA
  • Uruguay
  • Panama
  • Bolivia
  • Costa Rica
  • Paraguay

Gruppspel Copa America 2024 i USA

Gruppspelet bjöd på fartfylld och rolig fotboll där Argentina inledde med att vinna över Kanada med 2-0. En överraskning i gruppspelet var Venezuela som vann över Mexico, Ecuador och Jamaica och gick vidare som etta ur gruppen med 9 poäng och 6 gjorda mål och 1 insläppt mål.

Poängställning Copa America

Så här såg poängställningen ut i copa america 

Grupp A

LagVinster Oavgjort FörlusterPoäng
Argentina3009
Kanada1114
Chile0212
Peru0121

Grupp B

LagVinster Oavgjort FörlusterPoäng
Venezuela3009
Ecuador1114
Mexico1114
Jamaica0030

Grupp C

LagVinster Oavgjort FörlusterPoäng
Uruguay3009
Panama2016
USA1023
Bolivia0030

Grupp D 

LagVinster Oavgjort FörlusterPoäng
Colombia2107
Brasilien1205
Costa Rica1114
Paraguay0030

Resultat i slutspelen i Copa America 2024

Nedan följer resultaten från slutspelet i Copa America där lagen som tagit sig vidare ur grupperna ställ emot varandra:

Kvartsfinaler

  • Argentina 1 – 1 Ecuador (Argentina vidare efter straffar)
  • Venezuela 1 – 1 Kanada ( Kanada vidare efter straffar)
  • Colombia 5 – 0 Panama
  • Uruguay 0 – 0 Brasilien (Uruguay vidare efter straffar)

Semfinaler 

  • Argentina 2 – 0 Kanada
  • Uruguay 0 – 1 Colombia 

Copa America – Final 2024

I finalen ställdes Colombia mot regerande mästarna och världsmästarna Argentina. Matchen spelades klockan 20.00 lokal tid i Miami på Hard Rock Stadium.

Vem vann Copa America 2024?

I finalen så ställdes världsmästarna Argentina mot Colombia som imponerade genom hela turneringen. Argentinas Lautaro Martinez som till vardags spelar i Inter var direkt avgörande för Argentinas avancemang genom sin målfarliga form. Colombia visade ett sammansvetsat lagspel med hög arbetsmoral och lagkapten och den forne Real Madrid-spelaren James Rodriguez imponerade stort genom hela turneringen. 

Matchen var jämn och pendlade fram och tillbaka och stundtals dominerade Colombia matchen och pressade Argentina rejält. Trots flera bra chanser åt båda hållen så gick matchen till förlängning där just Lautaro Martinez frälste Argentina och gjorde matchens enda mål i den 112:e minuten. Många blev förvånade över den påstådda straff som Colombia skulle ha haft, men som domaren valde att fria. 

Matchen började 75 minuter senare än den utsatta matchtiden då det var stökigt på arenan innan matchen. Matchen spelades på Hard Rock Stadium i Miami Gardens i delstaten Florida. Arenan var fullsatt med 65 300 åskådare och finalen dömdes av brasilianaren Raphael Claus.

Copa America 2024 var världsstjärnan Lionel Messis sista matcher i den argentinska landslagströjan och liksom VM 2022 så slutade mästerskapet i guld, vilket betyder att Lionel Messi har haft framgångar såväl i klubblag som i landslag.

Referat om Copa America 2024 

Copa America 2024 i USA blev en riktig intressant och underhållande fotbollsturnering, flera oväntade resultat stack ut. Ett lag som verkligen blev en besvikelse var Brasilien, som åkte ut på straffar mot Uruguay i semifinalen men imponerade inte alls under turneringen sett till spelartruppen som finns att tillgå. Brasilien hade helt klart ett av de mest namnkunniga lagen i turneringen med bland andra Real Madrid stjärnorna Vinicius och Rodrygo. 

Positivt imponerade Venezuela otroligt mycket då man gick vidare från gruppspelet med tre raka vinster mot lag som Mexiko och Ecuador, som båda är länder som är betydligt bättre på pappret. En annan positiv överraskning var Colombia som spelade väldigt imponerande med James Rodriguez i spetsen som spelade som pånyttfödd. 

Skytteliga i Copa America 2024

Skytteligan vanns av Argentinas anfallsstjärna Lautaro Martinez som på senare år har utvecklats till en av världens bästa anfallare.

Bästa spelaren i turneringen

Colombias lagkapten James Rodriguez blev utsedd till turneringens bästa spelare där han med ett utmärkt ledarskap och spel ledde sitt Colombia ända fram till finalen där man förlorade mot Argentina. James Rodriguez som hade ett par fina år i Real Madrid har inte alls levt upp till förväntningarna de senaste åren. I turneringen visade han dock sina gamla takter med ett imponerande spel och han vann dessutom assistligan med 6 assist i turneringen. 

Hur ofta spelas Copa America?

Copa America spelas som de flesta andra landslagsturneringar i fotboll var fjärde år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *