fre. okt 18th, 2024

Statistik för Lionel Messi

statistik för lionel messi

Lionel Messi är en av de bästa fotbollsspelarna i världen genom tiderna och statistiken speglar den otroliga karriär som han har haft. Lionel Messi är tillsamans med Cristiano Ronaldo en av få fotbollsspelare som lyckats hålla toppnivå genom hela karriären. Lionel Messi har definitivt haft en av de mest enastående karriärerna i fotbollens historia och nått framgångar såväl i klubblag som för Argentinas landslag. Lionel Messi spelade större delen av sin klubblags karriär i FC Barcelona och var en stor anledning till Barcelonas framgångar. Messi har även representerat PSG och spelar för närvarande i Inter Miami. I den här artikeln går vi igenom statistik för Lionel Messi genom hans klubblag, karriär och landslagskarriär. Lionel Messi kallas ofta för “Leo Messi”.

Fakta om Lionel Messi 

Fullständigt namnLionel Andrés Messi Cuccittini
Födelsedatum24 juni 1987
FödelseortRosario, Argentina
NationalitetArgentinare
FruAntonella Roccuzzo
BarnThiago, Mateo, Ciro

Hur lång är Messi?

Messi är 170 centimeter lång. Messi var kortväxt som barn och diagnostiserades med brist på tillväxthormon när han var 8 år gammal. Messi fick därför behandling med tillväxthormon för att växa ordentligt. 

Lionel Messis tidiga år

Lionel Messi föddes den 24:e juni 1987 i Rosario y provinsen Santa Fe i Argentina. Lionel Messi började spela fotboll redan när han var fyra år gammal och började tidigt imponera och spelade sina första år i den argentinska klubben Grandoli och från att han var sju år så började Messi att spela för Newell’s Old Boys ungdomslag. Messi spelade även med argentinska storlaget River Plates ungdomslag. River Plate tog kontakt med deras partners i FC Barcelona och den 17e september år 2000 landade Leo Messi i Barcelona som trettonåring tillsammans med sin pappa för att provspela för FC Barcelona. 

Leo Messi fick provspela med FC Barcelonas ungdomslag och tränade med andra blivande storspelare, bland annat Gerard Pique och Cesc Fabregas. 8 januari 2001 så värvade Barcelona Leo Messi genom att erbjuda Messis pappa ett jobb samt att betalda Messis behandling med tillväxthormoner som kostade 900 dollar i månaden. 

Statistik för Lionel Messi i FC Barcelona

Nedan följer statistik om Leo Messis tid i FC Barcelona mellan 2004-2021:

MatcherMålAssist
778672286

Leo Messi är den spelare som gjort flest mål och spelat flest matcher i FC Barcelonas historia, där han debuterade redan som 17 åring och spelade fram tills han var 34.

Titlar med FC Barcelona

Lionel Messi har utöver sina individuella prestationer även vunnit många titlar med FC Barcelona:

TurneringTitular
La liga10
Champions League4
Copa del Rey7
VM för klubblag3

Statistik för Lionel Messi i PSG

Nedan följer statistik om Leo Messi under hans tid i den franska klubben PSG:

MatcherMålAssist
753235

Även om Messi inte lyckades briljera i PSG på samma nivå som han gjort i Barcelona så lyckades han ändå göra nästan 0,5 mål och assist på sina 75 matcher. Messi vann även den franska ligan 2 gånger med PSG. 

TurneringTitlar
Ligue-12

Statistik för Lionel Messi i Inter Miami

Sommaren 2023 så lämnade Lionel Messi PSG för spel i MLS och Inter Miami, nedan följer statistiken för de senaste året:

MatcherMålAssist
292516
TurneringTitlar
Leagues Cup1

Statistik för Lionel Messi i Argentinas landslag

Leo Messi har varit en av de viktigaste spelarna för Argentinas landslag sedan 2005 fram till sommaren 2024 då han avslutade sin landslagskarriär med en vinst i Copa America i USA.

MatcherMålAssist
18710955
TurneringTitlar
VM1
Copa America3

Messi har vunnit Copa America 3 gånger senast sommaren 2024, där Messi meddelade att han skulle sluta i landslaget efter turneringen. I VM 2022 så fick Messi tillslut vinna VM i Qatar med Argentina, en turnering som Argentina imponerade stort i. 

Individuella utmärkelser

Lionel Messi har inte enbart haft framgång i sina klubblag och i landslaget och vunnit i stort sett allt som går att vinna som fotbollsspelare utan han har även vunnit flera individuella priser och Lionel Messi är den spelaren som vunnit flest Ballon d’Or genom historien.

  • Ballon d’Or – Leo Messi är den fotbollsspelaren som har vunnit flest Ballon d’Or och har fått utmärkelsen 8 gånger. Första gången redan 2009 och senaste gången 2023. Messi vann Ballon d’Or fyra gånger i rad, 2009, 2010, 2011 och 2012. 
  • Golden Boot – Golden Boot är det pris som går till den spelare som gör flest mål under en säsong i Europa. Messi har vunnit Golden Boot sex gånger, alla medans han spelade i FC Barcelona. 

Messi jämförs ofta med Diego Maradona

Lionel Messi är en av de bästa fotbollsspelarna genom tiderna och jämfördes sedan tidig ålder med sin landsman och tidigare storspelare Diego Armando Maradona. På många sätt kan man säga att Leo Messi har överträffat Maradona i framgång inom fotbollen. Messi fick mycket uppmärksamhet då han lyckades kopiera två av Diego Maradonas mest ikoniska mål. Det första var en soloräd från mittplanen där båda två körde slalom genom motståndarlaget och gjorde mål. Det andra målet som Messi kopierat av Maradona är en hand som maskeras med en nick. 

Annan intressant fakta om Lionel Messi

Nedan följer annan intressant fakta om Messi:

Hur mycket tjänar Messi 2024?

I den amerikanska ligan så har Messi år 2024 en årslön på 20,4 miljoner dollar som i skrivande stund motsvarar ungefär 215 miljoner svenska kronor. Däremot så har Messi sponsorkontrakt med Adidas, Apple och flera andra stora företag som kan öka hans intäkter med ca 40-60 miljoner dollar varje år. 

Varför lämnade Messi FC Barcelona?

Lionel Messi är fostrad i FC Barcelona och har alltid sagt att hans hjärta tillhör klubben. Under 2020 hamnade FC Barcelona i en ekonomisk kris och hade inte längre råd att betala Messis lön och kunde därför inte förnya hans kontrakt. Detta ledde till att Messi blev kontraktslös och gick gratis till PSG.

Vem är Messis fru?

Antonela Roccuzzo är ett år yngre än Lionel Messi och är även född i Rosario i Argentina. Antonela lärde känna Lionel Messi via sin kusin som är vän med Leo Messi. 2009 blev deras relation officiell och 2017 gifte sig paret. Antonela Roccuzzo är proffesionell modell och jobbar för flera stora företag, bland annat Adidas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *